Καμικάζε – Τα παιδιά του Θείου Άνεμου
Ενας πιλότος καμικάζε, με το Mitshubishi Zero A6M6 Model 52 κάνει βουτιά προς το αεροπλανοφόρο USS White Plains το 1944. Από αδέξιο χειρισμό το αεροπλάνο έπεσε τελικά στη θάλασσα δίπλα στο πλοίο. Λίγο αργότερα, ένας δεύτερος καμικάζε κατάφερε να ρίξει το αεροπλάνο του πάνω στο πλοίο.
«Πλησίαζε 11 το πρωί της 25 Οκτωβρίου 1944 και οι Γιαπωνέζοι που είχαν απωλέσει εντελώς τον έλεγχο του Leyte, δεν έλεγαν να εγκαταλείψουν την μάχη. Βρισκόμουν μ’ ένα συνάδελφο, υπόλογος και αυτός στα Corsair της μοίρας του βοηθητικού αεροπλανοφόρου USS White Plains (CVE-66), στο υπόστεγο του πύργου ελέγχου, καλά προφυλαγμένοι πίσω από χαλύβδινες προεκτάσεις του παραπέτου. Ξαφνικά, χωρίς να έχει χτυπήσει κάποιος συναγερμός, ακούστηκε το απειλητικό «μπρρρρρ…» δύο ZERO τα οποία αφού πέρασαν χαμηλά το ένα πάνω από την πλώρη και το άλλο πάνω από την πρύμνη του πλοίου, άρχισαν να παίρνουν ύψος. Τα μπόφορς και τα 20 του πλοίου έπιασαν σχεδόν συγχρόνως δουλειά, προσπαθώντας να κρατήσουν μακριά τους εισβολείς. Ο ένας από τους δύο ανέβηκε ψηλά, πάνω από τα 1500 πόδια, έκανε στροφή προς το μέρος μας και βούτηξε προς την πλευρά της πρύμνης, ενώ ο άλλος ανέβαινε ψηλότερα, καθώς απομακρυνόταν προς το κοντινό νησί. Σε εκατοστά του δευτερολέπτου η σιλουέτα του ZERO άλλαζε συνεχώς μέγεθος και μορφή καθώς μας πλησίαζε απειλητική. Τότε συνέβη το αναπάντεχο· ο Γιαπωνέζος πιλότος κάνοντας ένα αδέξιο ελιγμό, στην προσπάθειά του να πλησιάσει τη γέφυρα του πλοίου, καρφώθηκε στη θάλασσα. 
Η ανακούφιση δεν κράτησε παρά μόνο μια στιγμή. Το άλλο ZERO ξαναφάνηκε πίσω από το μικρό νησί, στρίβοντας απότομα για να μας πλησιάσει από τη δεξιά πλευρά. Είχε επιλέξει αυτή την πλευρά γιατί την κάλυπταν πολύ λιγότερα αντιαεροπορικά όπλα. Η σιλουέτα του έγινε μια λεπτή γραμμή μ’ ένα εξόγκωμα στο μέσο και φαινόταν σαν να κρέμεται στον αέρα, καθώς έκανε τη βουτιά προς το πλοίο. Σχεδόν ενστικτωδώς όρμησα με τον σύντροφό μου προς μια μπουκαπόρτα, αλλά πριν προλάβουμε να χωθούμε πέσαμε και οι δυο μας κάτω με τη μούρη στο κατάστρωμα, συγχρόνως με μια τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε το πλοίο. Τα πάντα τριγύρω φωτίστηκαν από μια ζωηρή πορτοκαλί λάμψη και ύστερα άρχισαν να σκοτεινιάζουν. Μπόρεσα με μεγάλο κόπο να σηκωθώ στα πόδια μου. Το θέαμα που αντίκρυσα ήταν θλιβερό. Η φωτιά μαινόταν στα συντρίμμια κάτω από την γέφυρα, φλόγες πετάγονταν ως την ακτή του νησιού, ενώ σύννεφα μαύρου καπνού αρμένιζαν ψηλά πάνω από το πλοίο. Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος Γιαπωνέζος καμικάζε έκρινε με ψυχραιμία, αντίθετα με τον πρώτο, πως η σκόπευσή του δεν ήταν αρκετά καλή και έκανε τον γύρο του νησιού, δείχνει πως το επίπεδο εκπαιδεύσεως των πιλότων αυτοκτονίας ήταν πολύ υψηλό. Αλλά αυτός ο τύπος συγύρισε τον εαυτό του εξίσου τέλεια αφού φρόντισε να τον σκορπίσει σε όλο το κατάστρωμα».  
Το USS White Plains επιβίωσε από την επίθεση με ελάχιστες απώλειες σε άνδρες. Αντίθετα το επίσης βοηθητικό αεροπλανοφόρο USS St. Lo χάθηκε στην ίδια μάχη εξαιτίας της δράσης των παιδιών του «Θείου Ανέμου».  

Βαγγέλης Δρακόπουλος