Το κατόρθωμα του Μητραλέξη
Ελληνικό Γραμματόσημο που αναπαριστά το κατόρθωμα του Μαρίνου Μητραλέξη που με το PZL P.24 κατάφερε να καταρρίψει το ιταλικό βομβαρδιστικό τύπου CANT Z1007bis και να συλλάβει τα 4 μέλη του πληρώματός του που έπεσαν με αλεξίπτωτα.
Νωρίς το απόγευμα της 2 Νοεμβρίου 1940 το τηλέφωνο της 22ας Μοίρας Δίωξης στο αεροδρόμιο Σέδες της Θεσσαλονίκης χτύπησε· ο αξιωματικός υπηρεσίας της μοίρας σήκωσε το ακουστικό και από την άλλη πλευρά της γραμμής ακούστηκε η σταθερή φωνή του επικεφαλής του σταθμού ηχοεντοπισμού έξω από τα Γιαννιτσά: «Δέκα επισκέπτες μαζί με έξι ως εννιά συνοδούς κατευθύνονται προς το μέρος σας. Είσοδος από βορειοδυτικά, ταχύτης 180». Η σειρήνα του συναγερμού χτύπησε δαιμονισμένα στο αεροδρόμιο, ενώ ο διοικητής της μοίρας σμηναγός Αντωνίου έδινε τις αναγκαίες οδηγίες στους πιλότους των οκτώ PZL- 24 τα οποία θα συμμετείχαν στην αναχαίτιση. Στα επόμενα πέντε λεπτά ο καθένας τους είχε φτάσει μαζί με τον υπόλογο στο αεροσκάφος του. Οι κινητήρες ένας μετά τον άλλο ανέβαζαν στροφές και άρχισε η τροχοδρόμηση. Μέσα σε δέκα λεπτά από το τηλεφώνημα τα αεροσκάφη βρέθηκαν στον αέρα με κατεύθυνση προς την Καλαμαριά και στη συνέχεια προς τη Θεσσαλονίκη.  
Στην ίδια την πόλη οι σειρήνες είχαν ήδη ηχήσει καλώντας τους πολίτες να σπεύσουν στα πλησιέστερα καταφύγια. Η απόσταση ανάμεσα στα ιταλικά αεροσκάφη και τα ελληνικά συνεχώς μειωνόταν και σύντομα στις βόρειες παρυφές της πόλης συναντήθηκαν. Τα βαρυφορτωμένα ιταλικά βομβαρδιστικά, ήταν του τύπου CANT Z1007bis στράφηκαν βόρεια προς Λαγκαδά για να αποφύγουν τους διώκτες τους, αφήνοντας τα FIAT CR-42 να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά PZL P.24. Δύο ελληνικά προτίμησαν να ακολουθήσουν τα βομβαρδιστικά παρά να εμπλακούν σε αερομαχίες. Ένα μετά το άλλο τα ιταλικά αεροσκάφη άδειασαν τις βόμβες τους στο πουθενά ή σε μικρούς οικισμούς για να κερδίσουν μερικούς πολύτιμους κόμβους ταχύτητας για να μπορέσουν να διαφύγουν. Τελευταίο στο σχηματισμό είναι το ΜΜ22381 με πιλότο τον νεαρό ανθυποσμηναγό της Regia Aeronautica Μπενιαμίνο Πασκουαλότο. Οι πολυβολητές του βάλλουν αδιάκοπα εναντίον ενός ελληνικού PZL με πιλότο τον υποσμηναγό Μαρίνο Μητραλέξη που έχει κολλήσει σχεδόν στην ουρά τους χτυπώντας με τα αδύναμα πολυβόλα του. Ο Ιταλός προσπάθησε να πάρει ύψος συνεχίζοντας την αριστερή προς δυσμάς και προς τη σωτηρία στροφή του. Μάταια όμως γιατί ο Μητραλέξης όταν αντιλήφθηκε πως ξέμεινε από πυρομαχικά πλησίασε αιφνιδιαστικά το βομβαρδιστικό και με την έλικα του PZL «ξυρίσε» το ουραία πηδάλια του ιταλικού. Ο Πασκουαλότο δεν μπορούσε πλέον να ελέγξει το βαριά πληγωμένο αεροσκάφος. Με ότι έχει απομείνει προσπάθησε να επιβραδύνει την αναπόφευκτη πτώση για να δώσει την ευκαιρία στα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος να πηδήξουν με αλεξίπτωτα. Τα κατάφερε, τέσσερα αλεξίπτωτα άνοιξαν, ο ίδιος όμως ακολούθησε το αεροσκάφος του στο έδαφος.  
Ο Μητραλέξης με στρεβλή από την πρόσκρουση έλικα πραγματοποιεί αναγκαστική προσγείωση σ’ ένα χωράφι έξω από τον Λαγκαδά και με την βοήθεια χωρικών ολοκληρώνει το κατόρθωμά του συλλαμβάνοντας τους τέσσερις Ιταλούς.  

Βαγγέλης Δρακόπουλος