Η δράση της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας κατά το έτος 1942
Οι άνδρες της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού  με ένα από τα Bristol Blenheim Mk V στην Αίγυπτο.
Στις αρχές του 1942 οι δύο μοίρες της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, η 335η Μοίρα Διώξεως με 17 αεροσκάφη Hawker Hurricane Mk I, τα οποία παραχώρησε η RAF από τις εφεδρείες της και η 13η Μοίρα Ελαφρού Βομβαρδισμού με τρία σμήνη αεροσκαφών Bristol Blenheim Mk V, είναι ετοιμοπόλεμες. Η πρώτη καλείται να καλύψει την ευρύτερη περιοχή της Χάιφα και η δεύτερη, με ορμητήριο την Αίγυπτο, αναλαμβάνει το απαιτητικό έργο της εναέριας επιτήρησης και καταδίωξης των εχθρικών υποβρυχίων σε μια ευρεία περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.  
Οι δυο ελληνικές μοίρες είναι προσαρτημένες σε ευρύτερους σχηματισμούς, σμηναρχίες, της RAF. Η παρθενική αποστολή της 335 πραγματοποιείται στις 14 Φεβρουαρίου 1942 και αφορά στην προστασία συμμαχικής νηοπομπής που κατευθύνεται από την κεντρική προς την ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιου είδους αποστολές πραγματοποιούνται μέσα στους επόμενους μήνες του 1942 με εντατικούς ρυθμούς.
Στις 23 Φεβρουαρίου γερμανικά αεροσκάφη επιτίθενται στο ένα από τα δύο αεροδρόμια από τα οποία επιχειρούσε η μοίρα, καταστρέφοντας ένα αεροπλάνο και προκαλώντας ζημιές σ’ ένα άλλο. Οι γερμανικές επιθέσεις εναντίον των αεροδρομίων των ελληνικών μοιρών συνεχίζονται χωρίς αποτελέσματα για τον εχθρό, ενώ παράλληλα οι Έλληνες διώκτες αυξάνουν τον αριθμό των πολεμικών τους εξόδων. 
Στις αρχές Μαΐου η 13η ΜΕΒ αρχίζει να επιχειρεί σε αποστολές προστασίας συμμαχικών νηοπομπών, ενώ παραλαμβάνονται νεότερα Hurricanes, τα Mk IIc, από την 335. Τους επόμενους μήνες σε τέσσερις τουλάχιστον περιπτώσεις ελληνικά Blenheims επιτίθενται εναντίον εχθρικών υποβρυχίων, χωρίς όμως να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των προσβολών τους. Στις 28 Οκτωβρίου 1942, και ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η μάχη του Ελ Αλαμέιν, ο διοικητής της 335 επισμηναγός Ιωάννης Κέλλας ζητεί από την διοίκηση της σμηναρχίας της RAF άδεια να προσβάλλει το αρχηγείο του ιταλικού 20ου Σώματος Στρατού. Στην επιχείρηση λαμβάνουν μέρος 12 αεροσκάφη με επικεφαλής τον ίδιο τον Κέλλα. Τα ελληνικά αεροσκάφη βάλλονται με σφοδρότητα από το εχθρικό αντιαεροπορικό πυροβολικό, αλλά κατορθώνουν να ρίψουν τις μικρής ισχύος βόμβες τους στο στόχο και να πολυβολήσουν την τριγύρω περιοχή με επιτυχία. Την επόμενη ημέρα ο ανθυποσμηναγός Ιωάννης Αναγνωστόπουλος πετυχαίνει την πρώτη ελληνική κατάρριψη ενός Messerschmitt Bf- 109E.  
Οι δεκάδες επιτυχημένες επιχειρήσεις των Ελλήνων πιλότων μέσα στο έτος 1942 δεν ήταν εύκολες, ούτε χωρίς απώλειες. Τελευταίοι στον θλιβερό κατάλογο των νεκρών της ΕΒΑ για το έτος 1942 υπήρξαν οι ανθυποσμηναγοί Θεόδωρος Κατσέλης και Ιωάννης Σκαλαίος, οι οποίοι στις 30 Δεκεμβρίου βρίσκουν τον θάνατο σε πτήση με αεροσκάφος τύπου Blenheim. 

Βαγγέλης Δρακόπουλος