Αναμνήσεις του πολέμου: ο αντιπτέραρχος Ιωάννης Αναγνωστόπουλος διηγείται
Το πρωί της 3 Νοεμβρίου 1942 απογειώθηκαν τα αεροσκάφη της 335 Μοίρας Διώξεως για να συνοδεύουν τα αεροσκάφη της νοτιοαφρικανικής 274 Μοίρας Διώξεως Βομβαρδισμού. Μέχρι το απόγευμα θα ακολουθήσουν άλλες τρεις έξοδοι. Η τέταρτη  είχε άσχημη κατάληξη για τον τότε υποσμηναγό Ιωάννη Αναγνωστόπουλο. 
Το πρωί της 3 Νοεμβρίου 1942 απογειώθηκαν τα αεροσκάφη της 335 Μοίρας Διώξεως για να συνοδεύουν τα αεροσκάφη της νοτιοαφρικανικής 274 Μοίρας Διώξεως Βομβαρδισμού σε μια επιθετική της έξοδο για τον βομβαρδισμό ιταλικών και γερμανικών θέσεων. Μέχρι το απόγευμα θα ακολουθήσουν άλλες τρεις έξοδοι. Η τέταρτη που άρχισε στις 16.35΄ είχε άσχημη κατάληξη για τον τότε υποσμηναγό Ιωάννη Αναγνωστόπουλο. Όπως θυμάται ο ίδιος- η διήγησή του δημοσιεύτηκε στο αφιέρωμα «Πολεμική Αεροπορία, 1941-1944», Επτά Ημέρες Καθημερινής (Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2004):  
«Όταν φτάσαμε στην περιοχή των στόχων, πρώτη επιτέθηκε η 274 και μετά ακολούθησε η δική μας επίθεση. Βρισκόμουν στο 11o και τελευταίο αεροσκάφος της Μοίρας. Οι στόχοι, οχήματα επί της παραλιακής οδού, ήταν ακινητοποιημένοι. Κατά τη βύθιση του αεροσκάφους και ενώ προσέγγιζα τον στόχο, πυκνά ελαφρά πυρά αντιαεροπορικών όπλων έβαλαν εναντίον μου. Εγώ συνέχισα τη βύθιση και όταν έφτασα σε απόσταση βολής, περίπου στα 250 μέτρα από τον στόχο, άνοιξα πυρ με τα πολυβόλα μου εναντίον ενός βυτιοφόρου, το οποίο αμέσως αναφλέγη. Τη στιγμή της εξόδου από τη βύθιση και σε ύψος 20 μέτρων χτυπήθηκε ο κινητήρας μου από φορητά Α/Α. Λευκοί και μαύροι καπνοί άρχισαν να βγαίνουν από τον κινητήρα, ενώ συνεχώς μειωνόταν η ισχύς του. Αμέσως κατευθύνθηκα προς τη θάλασσα, πρώτα για να αποφύγω τα εχθρικά πυρά αλλά και για να προετοιμαστώ για την αναγκαία προσθαλάσσωση. Πετούσα παράλληλα με την ακτογραμμή σε απόσταση 100-150 μέτρων, όταν μετά από αρκετά μίλια ο κινητήρας νεκρώθηκε. Αμέσως κατέβασα το Hurricane στην επιφάνεια του νερού, προσθαλασσώθηκα σχεδόν ομαλά 100 μέτρα από την ακτή. Το αεροσκάφος σε λίγα δευτερόλεπτα έγειρε προς τα εμπρός και βυθίστηκε αλλά αμέσως, λόγω του μικρού βάθους του νερού, κάθισε στον αμμώδη βυθό με την ουρά του να εξέχει από το νερό. Με δυσκολία βγήκα από το πιλοτήριο, ευτυχώς είχα ανοίξει την καλύπτρα πριν προσθαλασσωθώ και άρχισα να απομακρύνομαι από την ακτή ώστε να μπορέσω να κάνω με την ησυχία μου κατόπτευση του χώρου. Τότε όμως ακούστηκαν ριπές πολυβόλου και τριγύρω μου άρχισαν να πέφτουν, αραιά μεν, απειλητικά δε, βολίδες. Οι βολές συνοδεύονταν από φωνές που με καλούσαν στα ιταλικά και αγγλικά να βγω έξω. Είδα τις ριπές να σκάνε είκοσι περίπου μέτρα μπροστά από μένα, θα με σκότωναν αν δεν υπάκουα. Από τη στιγμή εκείνη ήμουν αιχμάλωτος πολέμου».  
Ο Ι. Αναγνωστόπουλος μεταφέρθηκε στην Ιταλία και κλείστηκε στο 78ο Στρατόπεδο Αιχμαλώτων Πολέμου της Κεντρικής Ιταλίας. Τελικά, λίγο μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας, τον Οκτώβριο 1943, ο υποσμηναγός απέδρασε και κατόρθωσε να επιστρέψει στη Μέση Ανατολή και εντάχθηκε στο δυναμικό της νέας πολεμικής μοίρας της ΕΒΑ της 336 ΜΔ, με την οποία συνέχισε τις πολεμικές αποστολές, προς μεγάλη του ικανοποίηση. 

Βαγγέλης Δρακόπουλος