·Επιχείρηση «ΜΑΝΝΑ», Οκτώβριος 1944
Ανεμόπτερα WACO και ρυμουλκά C-47 σε ιταλικό αεροδρόμιο λίγο πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης "ΜΑΝΝΑ".
Στις 26 Αυγούστου 1944 ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Φ. Ρούσβελτ δίνει την έγκρισή του για την μεταφορά ελληνικών και βρετανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, μετά την αποχώρηση των Γερμανών, με αεροσκάφη και μέσα της USAF. Τα στρατεύματα αυτά θα συνοδεύσουν την ελληνική κυβέρνηση υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου κατά την επιστροφή και εγκατάστασή της στην Αθήνα, καθώς επίσης θα υποστηρίξουν τη διανομή επισιτιστικής και άλλης βοήθειας στον ελληνικό πληθυσμό.  
Η επιχείρηση αυτή έλαβε την κωδικό ονομασία " Operation Manna". Τα αμερικανικά αεροσκάφη που θα συμμετείχαν ήταν τα γνωστά C- 47 Skytrain, τα οποία θα μετέφεραν τους αλεξιπτωτιστές και θα έσυραν τα επίσης αμερικανικής κατασκευής ανεμόπτερα WACO CG-4A GLIDER.  
Το C-47 υπήρξε ένα μεταφορικό δικινητήριο αεροσκάφος, το οποίο μπορούσε να μεταφέρει πάνω από δυόμιση τόνους φορτίου ή 28 αλεξιπτωτιστές. Προέρχεται από το πολιτικό Douglas DC-3. Στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τα C-47 και τροποποιημένα DC-3 χρησιμοποιήθηκαν από τις αεροπορικές δυνάμεις πολλών χωρών για την μεταφορά στρατιωτών, φορτίου και τραυματιών. Συνολικά κατασκευάστηκαν περισσότερα από 10.000 αεροσκάφη.  
To WACO CG-4A GLIDER ήταν το πιο διαδεδομένο αμερικανικό στρατιωτικό ανεμόπτερο. Σχεδιασμένο από την Waco Aircraft Company , οι δοκιμές πτήσεων ξεκίνησαν τον Μάιο του 1942 και τελικά παραδόθηκαν περισσότερα από 13.900 CG-4As. Είχε σωληνωτή δομή και επικάλυψη υφάσματος, ενώ το δάπεδο και ορισμένα μέρη την θύρας φόρτωσης ήταν από ξύλο. Μπορούσε να μεταφέρει 13 οπλισμένους άνδρες ή εναλλακτικά ένα Jeep ή ένα πυροβόλο των 75. Το σχοινί ρυμούλκησης ήταν από νάυλον και είχε μήκος 107 μέτρα.  
Η αποστολή περιλάμβανε ανάμεσα σ' άλλες δυνάμεις και ένα αερομεταφερόμενο στοιχείο, τη βρετανική 2η Ανεξάρτητη Ταξιαρχία των Αλεξιπτωτιστών, τμήμα της οποίας-το 4ο Τάγμα- έπεσε στις 12 Οκτωβρίου στην Πάχη των Μεγάρων. Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες ανάγκασαν την εγκατάλειψη περαιτέρω ρίψης αλεξιπτωτιστών, και τα υπόλοιπα τάγματα, με εξαίρεση το 5ο που ήλθε στις 16 Οκτωβρίου, έφτασαν με συρόμενα ανεμόπτερα στις 14 και 15 Οκτωβρίου. Μετά την άφιξή τους, το 4ο και 6ο Τάγματα Αλεξίπτωτων εισήλθαν στην Αθήνα. Η 2η Ανεξάρτητη Ταξιαρχία ενισχύθηκε από τη βρετανική 23η θωρακισμένη ταξιαρχία, και βρετανικές και ελληνικές δυνάμεις (Ιερός Λόχος) που αποβιβάστηκαν στον Πειραιά στις 15-17 Οκτωβρίου 1944.  
Στις 18 Οκτωβρίου 1944 έφθασε στον Πειραιά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον διοικητή των βρετανικών δυνάμεων Ρόναλντ Σκόμπι, και αφού πραγματοποίησε την επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη, παρακολούθησε την δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και εκφώνησε τον περίφημο Λόγο της Απελευθερώσεως προς το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Συντάγματος. 

Βαγγέλης Δρακόπουλος